„Pakmarkas“: į gamybos modernizavimą investavome jau 5 mln. eurų ir nesustojame

2023 12 14

Tris dešimtmečius veikianti produktų ženklinimo, inžinerinių pakavimo bei gamybos automatizavimo sprendimų bendrovė „Pakmarkas“ pastaraisiais metais pastebimai modernizavo savo gamybą. Įgyvendinusi ne vieną skaitmenizavimo sprendimą, įmonė padidino gamybos apimtis ir šiandien gali vykdyti sudėtingesnius užsakymus bei gaminti aukštesnės kokybės produkciją. Ieškant klientų poreikius atitinkančių sprendimų į naujas technologijas planuojama investuoti ir toliau.

Pasak Lino Čereškos, „Pakmarko“ generalinio direktoriaus, didelės neautomatizuoto darbo apimtys neleido įmonei efektyviai didinti gamybos pajėgumų, tad ryžtasi investuoti į gamybos procesų skaitmeninimą. Nuo 2019 m. įmonė į gamybos modernizavimą investavo daugiau kaip 5 mln. eurų.

„Įmonės skaitmeninimo lygis buvo nepakankamas norint ir toliau užtikrinti aukštą konkurencingumą rinkoje. Siekdami pasiekti didesnį darbo našumą, padidinti gamybos apimtis ir gebėti vykdyti sudėtingesnius užsakymus turėjome modernizuoti gamybą, įdiegiant automatizavimo technologijas. Galimybes ir perspektyvas įsivertinome atlikę technologinį įmonės auditą. Šių metų spalį baigėme įgyvendinti 2019 m. pradėtą ES projektą „Investicijos į pramonės skaitmeninimą.“ ES fondų subsidija labai reikšminga, nes savarankiškai per tokį laiką nebūtume pajėgę įsigyti visų numatytų skaitmeninimo technologijų“, – kalba įmonės vadovas.

investicijos-lanksti-pakuote

Draugiškesnė aplinkai lanksti pakuotė ir įmantresnės etiketės

Projekto metu „Pakmarkas“ atsinaujino savo spaudos linijas ir  apdirbimo įrenginius. Modernesnės technologijos leidžia vykdyti sudėtingesnius spaudos užsakymus, kuriuose gali būti integruota daugiau išskirtinių efektų. Pavyzdžiui, naujas karšto štampavimo įrenginys etiketes gali papuošti įvairiausiais dekoravimo elementais – tokios galimybės savo klientams „Pakmarkas“ anksčiau negalėjo pasiūlyti.

Automatizuotas spaudos ir laminavimo įrenginys su integruotomis skaitmeninimo technologijomis praplėtė „Pakmarko“ plėvelių spaudos galimybes. Įsigijusi šį įrenginį įmonė savo gaminamos produkcijos pasiūlą papildė nauju produktu – lanksčiomis laminuotomis plėvelėmis. Tai – vienas sparčiausiai Europos rinkoje populiarėjančių produktų, kurio rinka ES per ateinančius 4 metus turėtų augti iki 80 milijardų eurų. Doy-pack maišeliai arba dar vadinama stand-up pouch tipo pakuotė, ypač išpopuliarėjusi pastaraisiais metais, dėka lengvesnio svorio ir mažesnių logistikos kaštų tapo puikia alternatyva standžiai tarai. Ši pakuotė puikiai pritaikoma įvairiose pramonės srityse – maisto, gėrimų, kosmetikos ir kitose.

„Viena iš „Pakmarko“ prioritetinių krypčių visuomet buvo tvarių produktų vystymas, todėl savo gaminamoms laminuotoms plėvelėms pasirinkome besolventinę laminavimo technologiją, kuri lyginant su kitomis rinkoje paplitusiomis technologijomis yra ženkliai saugesnė ir  draugiškesnė aplinkai. Nuo 2025 m. griežtėjant ES reikalavimams vis daugiau plėvelių turės būti tinkamos perdirbti, todėl vystydami naujas laminatų struktūras koncentruojamės į tinkamą perdirbti vienalytę pakuotę, sudarytą iš tos pačios rūšies plastiko“, – komentuoja Miroslav Brazulevič, bendrovės produktų vystymo skyriaus vadovas.

Naujos technologijos atneša ir daugiau vertės: leidžia taupiau naudoti spausdinimo medžiagas, išgauti geresnę spaudos kokybę. Įranga turi automatines spaudos defektų fiksavimo kameras, tad sumažėja ir broko tikimybė.

Planuose – ir klientų patirties gerinimas

Šiuo metu bendrovė įgyvendina daugiau nei 500 tūkst. eurų vertės projektą, kuriuo bus suskaitmenintas gamybos procesas, reikalingas inovatyvių produktų – sudėtingesnės konfigūracijos gaminių – gamybai.

Planuojama įsigyti naują automatinę spaudos formų pjaustymo įrangą, kuri padės greičiau ir tiksliau gaminti spaudos formas, be to, bus gerokai draugiškesnė aplinkai, nes naudos mažiau polimero. Planuojama modernizuoti ir apsitraukiančių etikečių gamybos linijas: šis procesas pagreitės, pagerės gamybos kokybė, o operatorių darbas taps lengvesnis.

Įmonėje tobulinama ir sandėlio valdymo sistema: prie bendros sistemos prijungiamas ir sandėlis, kuris iki šiol į ją nebuvo integruotas. „Galėsime efektyviai valdyti žaliavas, stebėti likučius ir pagerinti tiekimo grandinės valdymą. Tai būtina siekiant išlaikyti konkurencinį pranašumą šioje sparčiai besikeičiančioje rinkoje“, – teigia L. Čereška.

„Pakmarko“ generalinis direktorius pabrėžia, kad įsigytos technologijos leidžia kur kas lanksčiau įgyvendinti įvairius klientų poreikius, spausdinti ant visų tipų medžiagų (popieriaus, plėvelių) ir tai daryti greičiau. „Žengiame dar didesnį žingsnį tvarumo linkme taupydami medžiagas ir sumažindami spaudos atliekų kiekį. O ateinančiais metais investuosime į klientų aptarnavimą ir jį dar labiau tobulinsime. Mūsų užsakymai dažnai būna smulkūs, reikalauja daug rankinio darbo kainodaros srityje. Norime modernizuoti šiuos procesus panaudodami automatizavimo sprendimus. Tai ne tik palengvins mūsų darbuotojų darbą, bet ir pagreitins klientų aptarnavimo procesą. Mūsų tikslas yra užtikrinti, kad klientai gautų geriausią aptarnavimą, o mes galėtume efektyviai ir ekonomiškai valdyti savo verslą. Investicijos į klientų aptarnavimo proceso automatizavimą yra būdas siekti šio tikslo ir užtikrinti mūsų ilgalaikę sėkmę“, – sako vadovas.