Įspūdingos apimties gamybos modernizavimo projektą „Pakmarkas“ įgyvendino vos per metus

2024 04 29

UAB „Pakmarkas“ baigė įgyvendinti stambų gamybos automatizavimo ir skaitmeninimo bei darbo našumo didinimo projektą, kainavusį daugiau nei pusė milijono eurų. Projektas įgyvendintas 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų programos rėmuose, kartu su fondu „Norway Grants“, finansavusiu 45 proc. visos sumos.

Viena pirmaujančių Baltijos šalyse kompanijų „Pakmarkas“ teikia produktų ženklinimo, gamybos automatizavimo ir robotizavimo paslaugas. Pagrindinės įmonės kryptys – etikečių ir pakuočių spausdinimas, pakavimo ir pilstymo linijų automatizavimas, prekyba pavaromis ir automatizavimo sprendimai. 30 metų patirtį rinkoje ir 30 mln. Eur metinę apyvartą skaičiuojančioje bendrovėje dirba daugiau nei 200 darbuotojų.

Įmonė turi patikimą partnerių tinklą Europoje, filialus Latvijoje bei Vokietijoje, trečdalį produkcijos eksportuoja. Bendrovė rinkoje išsiskiria tuo, kad klientams siūlo pilną sprendimą iš vienų rankų – nuo gamybos linijų projektavimo, įdiegimo, aptarnavimo iki etikečių spaudos ant produkto.

„Siekiame didinti efektyvumą ir mažinti rankų darbo apimtis, tad pagrindinis projekto tikslas ir buvo modernizuoti gamybą, įdiegiant automatizavimo (skaitmenizavimo) technologijas, kurios leistų pasiekti didesnį darbo našumą, didinti gamybos apimtis, vykdyti sudėtingesnius užsakymus bei užtikrinti produkcijos kokybę. Visa tai padės išlaikyti bei didinti ir įmonės konkurencingumą rinkoje.

Įgyvendinami šiuos tikslus konsultavomės su projekto partneriu, Norvegijos įmone „Oddvar Johnsen AS“, kuris dalijosi skandinaviška patirtimi didinant efektyvumą ir įgyvendinant panašius projektus“, – pasakoja Ieva Pociūnienė, „Pakmarko“ Spaudos projektų vadovė.

Projekto „UAB „Pakmarkas“ investicijos į gamybos automatizavimą ir skaitmeninimą, didinant darbo našumą“ vertė – 537 470,12 Eur. „Norway Grants“ fondas skyrė (Norvegijos finansinio mechanizmo lėšos; NOR Lietuvos Respublikos biudžeto lėšos) 242 432,91 Eur finansavimą.

Įgyvendindama projektą, įmonė įsigijo naujos gamybinės ir programinės įrangos: apsitraukiančių etikečių formavimo įrenginį, automatinį spaudos formų pjaustymo stalą su programine įranga, sandėlio valdymo sistemą su mobilių skenerių komplektu, UPS įrenginį, programinę įrangą „Navision“, spaudos formų plovimo įrenginį, ultragarsinę spaudos velenų plovyklą bei garo tunelį apsitraukiančių plėvelių testavimui. Įsigytos įrangos dėka UAB „Pakmarkas“ ne tik spartina savo gamybos procesus, bet ir spausdina ženkliai aukštesnės kokybės gaminius.

Automatinis spaudos formų pjaustymo stalas
Automatinis spaudos formų pjaustymo stalas


Naujos kartos įrenginiai

Vienas pagrindinių projekto pirkinių – Prancūzijos gamintojo „DCM Usimeca“ apsitraukiančių etikečių (rankovių) formavimo įrenginys. Šioje srityje besispecializuojančios kompanijos įrenginyje integruotos pažangiausios technologijos, ženkliai pagerinančios produktyvumą.

„Anksčiau bent keturis kartus tekdavo stabdyti įrangą ir keisti etikečių vyniojimo ruloną, tai sugeneruodavo nemažą dalį atliekų, gaišdavosi laikas, be to, stabdant ir vėl paleidžiant įrangą ženkliai didėja ir techninio broko galimybė. Šis naujos kartos etikečių formavimo įrenginys yra pilnai automatizuotas – leidžia keisti rulonus nesustabdant gamybos proceso, taigi eliminuoja anksčiau išvardintus trikdžius. Jis aprūpintas naujausia kompanijos programine įranga „Connectivision“, kurios dėka galima stebėti įrenginio darbą, matyti pagrindinius parametrus netgi nuotoliniu būdu. Šie duomenys išsaugomi ir pasitarnauja analizei, kurios pagrindu galima dar labiau gerinti darbo našumą“, – aiškina Andrius Trifanovas, gamintojo atstovo UAB „Nuera“ direktorius.

Viena esminių spaudos proceso grandžių yra spaudos formų gamyba, kur svarbų vaidmenį vaidina tiek greitis, tiek preciziška kokybė. Šiuos parametrus ženkliai pagerins „Pakmarko“ įsigytas  automatinis spaudos formų, vadinamųjų klišių, pjaustymo stalas. Rankinį formų išpjaustymą giljotina jis pakeitė visiškai automatizuotu, leidžiančiu išgauti gerokai aukštesnės kokybės spaudos formas.

Pavyzdžiui, klišių sujungimo vietos dydis dėka automatizacijos sumažėjo nuo 2–3 mm iki 0,2 mm. Įranga galima išpjaustyti bet kokios formos idealios kokybės klišes, ko rankiniu būdu pasiekti praktiškai neįmanoma. Be to, automatizuotai išdėliojant klišes ant polimero lapo, tarp jų nebelieka tarpų, todėl labai ženkliai sumažėja polimero atraižų atliekų kiekis.

Vietoje pradžioje planuoto dėžių paletavimo roboto projekto metu buvo nuspręsta įsigyti plovimo įrangą. Ji itin reikšminga spaudos procese, kadangi net ir menki spalvų likučiai gali pakeisti paskesnio spausdinamo produkto savybes.

Pilnai automatizuotas ultragarsinis 6 aniloksinių spaudos velenų sekcijas turintis įrenginys plovimo laiką sumažino iki 25 minučių – daugiau nei dešimt kartų. Kitas – fleksografinių spaudos formų plovimo – įrenginys ne tik per keletą minučių visiškai išplauna ir nusausina klišes, bet ir yra ekologiškas – turi  uždarą vandens ir ploviklio cirkuliacinę sistemą.

„Įrangos, kurią įsigijome projekto rėmuose, asortimentas tikrai platus. Išties šis projektas padėjo atnaujinti mūsų turimą mašinų parką ir smarkiai praplėsti asortimentą bei užtikrinti aukštesnę gaminių kokybę. Didėja mūsų gamybos pajėgumai,  galime vykdyti sudėtingesnius užsakymus: spausdinti platesnės spalvinės gamos ir įmantresnės konfigūracijos etiketes. Be to, moderni įranga sumažina ir žaliavų poreikį bei jų atliekas, tad „Pakmarko“ veikla bus ne tik efektyvesnė, bet ir tvaresnė“, – pabrėžia I. Pociūnienė.

Apsitraukiančių etikečių formavimo įrenginys
Apsitraukiančių etikečių formavimo įrenginys


Neeilinis projektas

Pasak I. Pociūnienės, projekto vykdymas buvo sudėtingas, tačiau komandinio darbo dėka visus reikalavimus pavyko sėkmingai išpildyti laiku.  Šių metų balandžio 30 d. pasibaigiantis projektas jau beveik įgyvendintas: dalis įrangos jau įsigyta, įdiegta ir naudojama įvairiu lygiu įmonės veikloje, kita dalis įrangos šiuo metu diegiama „Pakmarko“ patalpose.

„Projektas pasižymėjo specifiniais reikalavimais, griežtais pirkimo kriterijais – pirkimų eiga buvo reguliuojama Inovacijų agentūros – ir labai trumpu terminu. Po sutarties finansavimui sudarymo, reikalavimų ir vertinimo įgyvendinimui liko mažiau nei metai. Ne paslaptis, kad pati įrangos gamyba neretai užtrunka daugiau nei pusę metų, jau nekalbant apie tai, kad ją pirmiausia reikia suprojektuoti, o pagamintą – atvežti, instaliuoti, apmokyti darbuotojus.  Tai laikui, darbui bei žinioms imlus procesas. Labai džiaugiamės, kad mums pavyko suvaldyti ir sėkmingai įgyvendinti šį projektą laiku“, – džiaugiasi „Pakmarko“ Spaudos projektų vadovė.